#Főoldal#Termékek#Nemesítheto ötvözetek és ellenálláshegesztéstechnikai termékek#Elmedur NCS

ELMEDUR-NCS berilliummentes, nagy teljesítményű anyag öntődugattyúkhoz

A nyomásos öntőgépek öntődugattyúinak készítéséhez ez elmúlt évtizedekben használt, berilliumtartalmú rézötvözeteket, mint az egészségre káros anyagokat, ma már számos országban elutasítják. Az Austria Buntmetall (ABM) csoport által kifejlesztett, berilliummentes ELMEDUR-NCS kiválóan alkalmazható öntődugattyúk készítéséhez.

Az öntődugattyúval szembeni követelmények

Az öntődugattyú feladata, hogy tizedmásodpercnyi idő alatt a töltőkamrában levő olvadt fémet az öntőformába juttassa. Eközben a dugattyú a töltőkamra belső palástján csúszóelmozdulást végez, ezért a dugattyúnak olyan anyagból kell készülnie, amely a nem megfelelő kenési feltételek ellenére is jó siklási tulajdonságokkal rendelkezik. A nagy töltőnyomás, a dugattyú nagy sebessége és a folyamat rövidsége miatt a dugattyú ütésszerű igénybevételnek van kitéve, ezért a dugattyúhoz nagy szilárdságú, ugyanakkor jó nyúlású anyagra van szükség. A nagy üzemi hőmérséklet miatt megfelelő hűtésről kell gondoskodni, ezért az anyagnak jó hővezető képességűnek kell lennie. Az öntődugattyútól lehetőleg hosszú élettartamot kívánunk meg, ezért fontos a nagy keménység és a jó kopásállóság.

Az öntődugattyúk anyagai

Az elmúlt évtizedekben az öntődugattyúk anyagának a megválasztásakor két irányzat alakult ki: Olcsó anyagból (elsősorban acélból) készült, kis teljesítményű dugattyúk. Ezek élettartama rövid, így gyakran kell cserélni azokat. Nagy teljesítményű, hosszú élettartamú dugattyúk, melyek anyaga messzemenően kielégíti az előbb felsorolt követelményeket. Az ilyen dugattyúk korábban drága, berilliumtartalmú rézötvözetekből (elsősorban CuCoBe) készültek. A fejlődés során a nyomásos öntvények egyre nagyobbak és bonyolultabbak lettek, így gyártásukhoz nagyobb és drágább gépek és öntőformák váltak szükségessé. Ennek megfelelően nőttek az üzemeltetési költségek, és egy öntődugattyú kicserélésekor a leselejtezett dugattyú ára helyett sokkal inkább a csere miatti gépállás költsége és a termeléskiesésből származó veszteségek kerültek előtérbe. Ez magyarázza a drága, berilliumtartalmú ötvözeteknek az elmúlt évtizedekben való térhódítását. A berilliumtartalmú ötvözetek gyártásakor azonban egészségre káros, toxikus gőzök keletkeznek, így ezek az ötvözetek az utóbbi években az „egészségre káros anyagok” nemzetközileg elfogadott listájára kerültek. Németországban és számos más országban is a berilliumot tartalmazó ötvözetek használatát elutasították. A német autógyárak többsége már nem alkalmaz berilliumtartalmú anyagokat.

ELMEDUR NCS

A berilliumtartalmú ötvözetek helyett az Egyesült Államokban és Európában néhány éve egyre jobb eredménnyel alkalmazzák a nemesíthető réz-nikkel-szilícium ötvözeteket. Ezen az ötvözetcsoporton belül fejlesztett ki az ausztriai ABM konszern az ELMEDUR NCS márkanév alatt forgalomba hozott speciális dugattyúanyagot, amellyel kiváló eredményeket értek el. Az ELMEDUR NCS nemesített réz-nikkel-szilícium ötvözet, amelyhez csekély mennyiségben, de pontosan adagolva krómot adnak. Nagy szilárdságát és keménységét termikus nemesítéssel, vagy – a mérettől függően – hidegalakítás és termikus nemesítés összehangolt kombinációjával érik el. Az ELMEDUR NCS ötvözésének technikája az ötvözőelemek igen szűk határok között tartása, valamint az alkalmazott nemesítési eljárás kiváló mechanikai és fizikai tulajdonságokat biztosít (lásd. a mellékelt adatlapot). Az ELMEDUR NCS a siklócsapágy-anyagok családjába tartozik. Évtizedek óta alkalmazzák – még mielőtt öntődugattyúk gyártására használták volna – nagy teljesítményű dízelmotoroknál és nagy fordulatszámú benzinmotoroknál az erős igénybevételnek kitett szelepvezető hüvelyek készítéséhez. Nem nagyon található más anyag, amelynek tulajdonságai ennyire kielégítenék az öntődugattyúkkal szemben támasztott követelményeket. Ennek köszönhető, hogy az ELMEDUR NCS az utóbbi években az európai piacon a berilliumtartalmú dugattyúanyagokat kiválóan helyettesíteni tudta.

Szállítási formák

Az ABM csoport korszerűen felszerelt mechanikai megmunkáló üzemében a megrendelő rajzai alapján gyárt beépítésre kész dugattyúkat és dugattyúvezető perselyeket (különleges konstrukciókat is). A szoros tűrésű nagy gyártási pontosság lehetővé teszi különleges dugattyúk gyártását is L > 1,5D dugattyúhosszakkal. (D = a dugattyú átmérője). Azon vevőink, akik a dugattyúkat maguk kívánják gyártani, az ABM Kuprál Kft. budapesti raktárában azonnal megvásárolhatják a rudakat (lásd mellékelt mérettáblázatot) A rudakból 50-160 mm átmérőjű termékek készíthetőek szállítják, 1-2 mm megmunkálási ráhagyással. Ez a ráhagyás akkor elegendő, ha a dugattyú hossza nem haladja meg átmérőjének 1,5-szörösét. A rudak szállítási állapota: sajtolt, nemesített. Az ezekből a rudakból készített dugattyúk semmilyen további hőkezelést nem igényelnek, sőt bármilyen hőkezelés a rudak minőségét csak rontaná, mert a gyári hőkezelés paramétereivel lehet az anyag optimális tulajdonságait elérni.Kapcsolat

Pintér Tamás
Telefon: +36 (1) 436-7759
email: pinter@abmkupral.hu

Tibai Veronika
Telefon: +36 (1) 436-7757
email: tibai@abmkupral.hu

Móró Melinda
Telefon: +36 (1) 436-7766
email: moro@abmkupral.hu

Letöltés

Műszaki adatlapok:

Elmedur NCS (angol)

Elmedur NCS (német)

méretlista